VARIS

MANIFEST PER LA DEFENSA DELS GRUPS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL CATALANA AMB ÚS DE MATERIALS PIROTÈCNICS
Manifest del món del foc (Federació de Diables i Dimonis de Catalunya)

L’aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del parlament Europeu, per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la Comunitat Europea, ha comportat per part del Govern Espanyol la transposició de la Directiva mitjançant l’Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l’ús dels artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet comporta l’impediment de la participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Balls de Diables, Bèsties de foc, Salt de Plens, etc.

Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la cultura Catalana. Avui és mante viva la tradició a Catalunya amb milers actes de foc anuals, per part de centenars de grups de Diables, besties de foc i colles infantils. Amb la vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història.

Per tot això el sotasignat, demana:

Que el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern Espanyol com a òrgans competents, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjançant una regulació específica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.

Font: Federació de Diables i Dimonis de Catalunya

LINEA ROJA

HISTÒRIA DE CABRÒNICA

La Cabrònica del Nord és una Colla de diables del barri del Fort Pienc de Barcelona. Es va fundar el 1994 per part dels  i les joves del Casal de joves Xiroc.

Com a correfocs fixos, la Colla té el correfoc del barri Fort Pienc i el de La Mercè de Barcelona. Tot i això, es fan una mitjana de 8 – 10 correfocs a l’any.

Com a tota Colla de diables ha tingut els seus alts i baixos, moments de penombra i moments d’auge. Avui dia es troba en el seu millor moment de salut, formada per una gran quantitat de persones amb ganes de fer-ho cada cop millor.

La Cabrònica sempre s’ha caracteritzat per tenir i fer els seus propis espectacles. Actualment, és un tema que hem reprès i intentem proposar espectacles de qualitat al nostre abast. La colla no vol quedar-se únicament en fer correfocs, sinó que ens interesa el món de l’espectacle, dels castells de foc i de la cultura popular. Així doncs, quan en tenim l’oportunitat, als correfocs hi incloem aquestes facetes.

L’estiu del 2017 vam estrenar una nova vestimenta. Això ha fet que els membres de la Colla ens il·lusionessim més i que ens carreguéssim de piles per continuar endavant. A poc a poc, anem renovant tot el material de la Colla que s’havia quedat antiquat, ja no era adient o simplement estava inservible.

Així doncs, continuarem fent més coses i millor, o si més no, ho intentarem!

Una resposta per a “VARIS”

  1. Julian FEIJOO López Says:

    Hola quería ponerme en contacto con nosotros este es mi correo

A %d bloguers els agrada això: