Situació del Xiroc.

El XIROC és una entitat infantil i juvenil que treballa pel barri del Fort Pienc des del 1974.

L’objectiu del Xiroc és potenciar la identitat i el treball pel i amb el barri per tal que totes les persones que hi viuen construeixin des del seu àmbit més proper una societat amb estructures més justes i solidàries.

Les formes de fer-ho són diverses: des de l’Esplai Xiroc treballem amb els infants, monitors i famílies de forma assembleària i a partir de l’educació en el temps de lleure.

Des del Casal de Joves Xiroc es potencia, també de forma assembleària, la participació dels i les joves per tal d’oferir sortides a les seves motivacions, així com proporcionar-ne d’altres de noves.

Des del grup de foc (Cabrònica del Nord, Cabronets i The Smadrat’s) treballem la nostra cultura i identitat de la forma més tradicional i potenciem l’expressió de la festivitat popular.

És a dir, des de cada un dels àmbits, potenciem que les persones siguin protagonistes de la seva vida i agents implicats en el desenvolupament de projectes en pro de la millora col·lectiva. Potenciem que les persones siguin ciutadanes en majúscules, buscant unes formes de treball, relació i presa de decisions oposades a l’ individualisme, el consum o la competitivitat, tan propis del món on vivim. Volem que infants, joves i adults deixin de ser clients per passar a ser ciutadans i ciutadanes que lluitin i visquin amb valors que ens ajudin a conviure i a tenir una existència més plena.

Tot i la feina realitzada durant tots aquests anys, sempre de forma voluntària i sense ànim de lucre, les administracions mai ens han donat el suport que creiem merèixer per la funció de dinamització social que duem a terme al barri del Fort Pienc.

Sempre havíem estat en locals privats. Primer, en una parròquia, de la qual vam ser expulsats per declarar-nos laics, i posteriorment en dos locals de lloguer on hem estat pagant una mensualitat que, igual que en la majoria d’habitatges i locals del barri, sempre ha estat elevada, a més de no garantir que el local reunís les millors condicions estructurals o d’adequació a les necessitats que tenim com a entitat.

L’any 2008 la Coordinadora Infantil i Juvenil de l’Eixample (CIJE)1 va entrar a gestionar l’Espai Jove de l’Eixample conegut pel barri com La Casa Groga, que és l’únic equipament juvenil públic de tot l’Eixample. La CIJE va accedir a fer-ho, per tal d’evitar que fos una empresa privada qui tragués partit econòmic d’un equipament públic.

La CIJE va fer un gran esforç per poder tirar endavant el projecte, ja que l’estructura i objectiu d’una plataforma com aquesta no és la de dinamitzar activitats ni la de gestionar equipaments.

És més, la gestió del mateix va suposar rebaixar la intensitat en les seves funcions de representació i coordinació de la joventut, així com d’interlocució amb l’Administració.

En aquell moment es va valorar molt positivament que la gestió d’un equipament municipal passés de mans d’una empresa a una coordinadora d’entitats, especialment des del Xiroc.

A més, tenint en compte que les condicions del local anterior eren gairebé de risc pel treball amb infants i joves (el local no acomplia els requisits de seguretat per a desenvolupar un projecte obert i públic), el Districte va veure amb bons ulls la proposta de la CIJE de que el Xiroc es traslladés a la Casa Groga. Tanmateix, però, els bons ulls del Districte eren únicament pel projecte infantil, ja que es considerava que aquest era el que calia preservar i no tant el projecte juvenil. Que els nens i nenes estiguessin en un local en condicions era gairebé una obvietat, però el Districte no pensava de la mateixa manera pels joves.

Tot i així, el Xiroc va defensar la unitat del projecte, en tant que aposta per un model d’entitat transversal, que doni cabuda a les diferents edats i que pensi en clau comunitària, més enllà de la parcel·lació per edats i tipologies. I va ser així com, a finals de 2008, Esplai, Casal i Grup de Foc vàrem fer el trasllat a la Casa Groga, deixant definitivament l’antic local del carrer Ribes 35 el gener de 2009.

Era el primer cop en els 35 anys d’història de l’entitat que el Xiroc s’instal·lava en un espai gestionat per l’Administració i abandonava la seva ruta per locals privats, precaris i amb lloguers de luxe.

El Districte volia que amb la nova gestió de l’Espai Jove de l’Eixample se li donés molta activitat a l’equipament. El presentaven (i encara ho fan) com l’Espai Jove especialitzat en música, amb buc d’assaig, sala de gravació i sala de concerts2. Per aquest motiu, la programació que va dur a terme la CIJE en els 2 anys en els quals va estar gestionant l’equipament es va basar molt en oferir la realització de concerts a qualsevol associació o entitat del barri, sempre amb l’autorització del Districte. Malgrat això, no cal ser cap expert per adonar-se que aquest equipament no està suficientment preparat per realitzar activitats musicals i per això, alguns veïns es van queixar dels sorolls provinents de les activitats que es realitzaven a la Casa Groga.

Al Juliol del 2009 va arribar una carta del Districte: A causa d’un estudi sonomètric, impulsat per alguns/es veïns/es, quedava prohibida tota activitat musical a l’Espai Jove de l’Eixample. No hi va haver ni una trucada per avisar que s’havien d’anul·lar les activitats ja programades. Aquesta va ser la reacció del Districte a les queixes veïnals: va preferir prohibir i anul·lar tota activitat musical fins a nova ordre en comptes d’invertir en l’equipament públic del qual és responsable, i adequar-lo a la seva funció principal (recordem: acollir activitats musicals). Va preferir limitar l’expressió cultural i social juvenil, en comptes d’obrir un espai de debat entre els diferents agents i associacions que vivim i volem conviure al barri.

A partir de la prohibició de juliol de 2009, la conseqüència va ser la negació de qualsevol activitat musical a qualsevol hora, i de qualsevol altre activitat fora del horari d’obertura habitual de l’espai. Prohibint activitats com els sopars i tallers que el casal organitza mensualment els vespres del divendres.

Tots els problemes que el Districte va posar a la CIJE durant la gestió de l’espai van provocar que el 2010 comencés amb una nova empresa com a gestora de l’equipament (Entorn). Coincidint amb el canvi de gestió, es van intensificar i endurir algunes normes i actuacions per part del Districte.

Des de llavors, el Xiroc no pot entrar al seu local de forma legal fora de l’horari de l’equipament (de 17 a 22 de dilluns a dissabte) provocant que d’un bon principi, les reunions del Casal de Joves no es poguessin realitzar, les reunions de l’equip de monitors de l’Esplai no es poguessin realitzar, la colla de percussió no hi pogués assajar, el grup de joves de l’Esplai no pogués fer Esplai, que l’Esplai no se’n pogués anar d’excursió i que no es pogués realitzar el Cinefòrum que organitza el Casal de Joves cada dijous.

Així doncs, ara per ara l’Entitat es troba en un equipament en el qual no pot dur a terme cap tipus d’activitat sense la supervisió d’un treballador/a o conserge contractat especialment per vigilar les ampliacions d’horaris que Districte ens ha concedit, entenent que dins de l’horari fixat no es donava cabuda a l’activitat habitual del Xiroc. No es poden dur a terme activitats musicals, el Districte repassa mensualment quan s’ha connectat i desconnectat l’alarma per saber el moviment que hi ha. Envien a tècnics del Districte a investigar des de fora no sabem molt bé el què, però deduïm que no es refien de les nostres intencions i encara és més evident, que no valoren gens la nostra feina.

L’activitat del Xiroc s’ha vist molt afectada i no hem vist en cap moment una intenció clara per part del Districte d’arreglar aquesta situació i donar suport a una entitat amb tants anys de vida i experiència dins del barri del Fort Pienc.

Per altra banda, hi ha un problema que no podem deixar de nombrar, alguns veïns/es que viuen prop de l’equipament han seguit queixant-se dels sorolls al Districte, fins i tot un any després de les últimes activitats musicals. Nosaltres podem entendre perfectament les molèsties que pot causar viure al costat d’un lloc on sovint hi havia forts sorolls a la nit, per això hem demanat reiteradament al Districte que condicioni l’equipament per a poder donar resposta a dues demandes totalment legítimes: el descans veïnal i l’oci juvenil. El que no entenem és l’actitud que certs veïns han pres envers la nostra entitat, ja que s’ha arribat a uns extrems de queixes absurdes i contínues per qualsevol moviment, inclús s’ha denunciat directament a l’Ajuntament.

Des del Xiroc sempre hem defensat una postura de diàleg amb el veïnat i hem entès la problemàtica, però en cap cas no podem acceptar la decisió presa pel Districte, ja que una vegada més, es delata amb les seves pròpies accions. Els joves som considerats veïns de segona categoria, les nostres necessitats com a col·lectiu són repetidament vulnerades, i així segur no es construeix la convivència, i encara menys es dinamitza un barri.

En aquesta situació arribem a l’estiu del 2010. Al mes de juliol es fa el consell de l’equipament, un acte en el qual l’empresa gestora de l’equipament valora el funcionament de l’espai davant de tècnics, regidories i gerència del Districte, i de forces polítiques a l’oposició. En aquesta reunió el Districte presenta la normativa general de l’Espai Jove, una normativa que dóna l’esquena a la realitat i on s’entén un equipament que genera activitats pels joves i no un equipament on els joves generen activitat. En qualsevol cas, Xiroc com a entitat amb seu a l’equipament tindrà una normativa específica consensuada amb el Districte, anomenada acord d’usos. Per altre banda, en aquesta reunió, el gerent del Districte es compromet a poder començar a organitzar activitats de tots tipus dins la normativa que marca l’Ajuntament a partir del mes de setembre de 2010.

Per altre banda, Xiroc i Districte de l’Eixample es reuneixen durant el mes de juliol per començar el procés de negociació de l’acord d’usos. Xiroc es presenta a la reunió amb la voluntat d’arribar a un acord satisfactori per les dues parts, i és per això, que només exigeix dos punts mínims necessaris per poder desenvolupar el seu projecte:

  • L’horari de treball intern del Xiroc a l’equipament ocupa les 24 hores del dia. Pel que fa a activitats obertes al públic, l’horari serà pactat amb l’empresa gestora i/o l’Ajuntament de Barcelona.
  • El Xiroc pot utilitzar l’equipament per a la seva activitat sense necessitat d’empleats de l’empresa gestora.

La reunió és satisfactòria, i sembla que les posicions es podran acostar suficientment com per arribar a un acord.

Amb això arribem al mes de setembre i Districte convoca a Xiroc a una reunió per donar resposta a les seves peticions. Per sorpresa nostre, la resposta no és l’esperada: Districte no accepta els nostres mínims, dos mínims que cal recordar que no són capritxosos sinó necessaris per poder desenvolupar el projecte de l’entitat; mínims que el Xiroc s’havia marcat per poder seguir existint i funcionant internament a l’espera de poder millorar altres condicions, no menys importants.

Davant d’aquesta situació el Xiroc es veu obligat a no firmar cap acord ni normativa.

Els socis que treballem dia a dia al Xiroc creiem que fins ara hem treballat en una situació d’alt risc per la vida de l’entitat, però també estem convençuts que les associacions que treballem per la dinamització de la vida comunitària als barris hem de poder disposar d’espais públics cedits per l’Administració, ja que el nostre objectiu principal és treballar amb i pel barri.

Necessitem llibertat, autonomia i confiança per poder treballar sense traves constants, i sense que l’entitat vegi limitat el seu funcionament ordinari a causa de les normatives imposades per l’Administració.

L’Ajuntament no té la voluntat política de cedir espais, es demostra donant gestions d’equipaments a empreses privades i imposant normatives impossibles de complir per a entitats com el Xiroc.

Com a ciutadans/es, com a veïns/es i com a persones volem construir amb el nostre temps, esforç i il·lusió el barri que imaginem.

Comencem per compartir amb els infants i les seves famílies els valors que donen sentit i direcció a la nostra feina com és el respecte, la llibertat o l’esperit crític.

Continuem amb els i les joves, que volem gaudir d’un oci alternatiu, construït segons les nostres inquietuds i motivacions, escapant del consum prefabricat i alienador de l’oferta actual.

Si aquestes propostes que permeten l’emancipació de les persones i del col·lectiu no tenen el suport de l’Administració, per a qui és que treballa?

Però malgrat els intents de castrar les nostres ales, seguirem treballant per a fer del Fort Pienc un barri on, enlloc de gent, hi convisquem persones.

Aquesta carta pretén informar-vos de la situació actual de l’entitat, fer-vos partícips d’un problema que és de tots/es i demanar-vos la vostra col·laboració en les properes accions que es duran a terme.

La nostra feina es basa en l’autogestió i en la participació activa, en la vida comunitària del barri per tal d’educar a infants i implicar a joves al seu entorn, per tal d’esdevenir ciutadans crítics, conscienciats i transformadors d’una realitat que considerem injusta.

Gràcies per la vostra atenció, rebreu notícies i informació sobre les accions properament.

Si voleu contactar amb nosaltres, no dubteu en fer-ho:

xiroc@casaldejoves.org

esplaixiroc@gmail.com

entitatxiroc@gmail.com

1 La Coordinadora Infantil i Juvenil de l’Eixample és la xarxa associativa que aplega la majoria d’associacions, col·lectius i projectes infantils i juvenils dels barris que formen l’Eixample de Barcelona. Funciona des del 1994, fent tasques de coordinació, dinamització, interlocució i representació entre els seus membres i altres col·lectius del territori o del sector.

2 http://www.bcn.es/mesaprop/catala/espai-jove-de-leixample.shtml

Deixa un comentari